Počet položek: 0 0,- Kč

Co je to elastan?

Po článku „Co je to bavlna“ tu máme článek co je to elastan. Pojďme to rozvinout. Nápis elastan vidíme na cedulkách, ve složení i v popisu oblečení v obchodech. Nějak tušíme, že prostě v našem šatníku bývá. Přijali jsme to. Většinou na něj nahlížíme jako na něco navíc. Něco, co vlastně mít v prádle ve skutečnosti ani nechceme, ale máváme nad tím rukou se slovy „co už“.

Proč se přidává do prádla elastan

Kdy to začalo? Boom elastanu začal ve druhé polovině minulého století. A tak se objevila umělá hmota i v prádle. Správněji je to umělé vlákno. I když, možná ne správněji, ale jistě poetičtěji. A tak tu máme polyuretan. Vlastně chceme říct elastan! Ano elastan je polyuretan, který najdeme i v rámování určitých typů skel, jako izolaci nebo jako technický materiál v podobě pružné pěny. Samozřejmě v trochu jiné úpravě.


Elastické vlákno se umí natáhnout až na trojnásobnou délku (vlastně to je jeho definice) a více. Poté se vrátí zpět na svoji původní délku. A to neúnavně pořád dokola a dokola. Je třeba uznat, že je tam jistá materiálová odolnost. Opotřebení je velice nízké a i po dlouhé době se ochotně rád elastan vrací po natažení do původní velikosti. Z toho jasně vyplývá jehovyužití v textilním průmyslu.

 

Vlastnosti prádla s elastanem

Oblečení s přídavkem elastanu je dle logiky pružné. Trička obepnou postavu a nevytahají se po pár týdnů nošení. V určitém smyslu působí pro lepší komfort v pohybu. Tedy i na to, jak se dokážeme v daném oblečení uvolnit.

Praktická vlastnost je ta, že se oblečení také tak rychle nepokrčí. Navíc delší dobu drží tvar a je dlouhodoběji odolné. I ve spodním prádle se někdy vyskytuje nízké procento elastanu (pokud není 100% bavlněné), a to pro výše uvedené důvody. A konečně, výrobci přidávají elastan do prádla i pro to, aby dosáhli jakési originality. Nakombinování různých materiálů a vláken dodává textilním výrobkům požadované, a vlastně pokaždé jiné, vlastnosti a zároveň schopnost jisté odlišnosti od výrobků konkurečních firem.

Co je to elastan? - 893503 - Co je to elastan?

Co je to elastan?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam