Počet položek: 0 0,- Kč

Kurort Oybin - krása skrytá v kameni

Ne, nebudu psát o soše, umně vytesané v kameni rukou mistra. I když Kurort Oybin k tomuto přirovnání nemá příliš daleko. Leč, nejedná se o sochu, nýbrž o zříceninu hradu a kláštera, které do skály vnořily šikovné ruky středověkých stavitelů. Ač se místo nachází za hranicí České republiky v německém Sasku, přeci jen k němu jako Češi máme blízko.

Hrad Oybin totiž nechal ve 14. století přestavět Otec vlasti – Karel IV. a zároveň byl také zakladatelem kláštera Celestýnů tamtéž. Hrad byl císařovým oblíbeným útočištěm.

Zvu vás tedy to Liberce, výchozího bodu našeho výletu. I v dnešní době finanční krize, kdy hodně rodin má hluboko do kapsy a zvažují každou korunu, kterou  z kapsy vydají, je možné vyrazit na výlet, jenž nikoho nezruinuje. Jen je třeba umět využít slev, které se turistovi nabízejí. Jednou z nich je například jízdenka Libnet+ od Českých drah. S ní se totiž dostanete z Liberce přes německou Žitavu  až do lázní Oybin. A cestu budete mít zpestřenou jízdou po úzkorozchodné dráze historickým parním vláčkem, jehož výchozí stanicí je právě německé město Žitava.

Městečko a lázně Oybin, je skryto v překrásné přírodě. A už na první pohled po vystoupení na vlakovém nádraží vás upoutá pohled na nepřehlédnutelnou pískovcovou stolovou horu, jenž v sobě skrývá právě cíl naší cesty – hrad a klášter. Nyní je z obou ovšem už jen zřícenina. Přes to všechno i na troskách zdí je vidět, jak zajímavá stavba to svého času musela být. Mě mimo  jiné upoutala hudba českých klasiků, kterou bylo možné poslouchat ve zbytcích chrámové lodi, a pak hřbitov se spoustou starých náhrobků, kde jsou pochováni mniši v Oybinu dříve žijící.

A jsou-li vaše kapsy opravdu prázdné a návštěva místní německé hospůdky je pro vás naprosto nemyslitelná, ba dokonce by vás přivedla  k finančnímu krachu, nebojte se vytáhnout z batohů doma připravené chleby s řízkem. Udělalo to totiž při mé návštěvě Oybinu i několik německých turistů, kteří pod starými stromy u středověké klášterní zdi spokojeně baštilo svoje polední jídlo. A pak že pouze Češi všude po světě tahají své pověstné svačiny a nedají vydělat místním podnikatelům v pohostinství. 

A závěrem bych jen podotkla, že veškerou pěší túru jsem podnikla v ponožkách Diabetes dr. 404 od české firmy MATEXpon. Samozřejmě že nikoliv jen pěší túru, do vlaku jsem se opravdu také nepřezouvala. 

 

 

Kurort Oybin - krása skrytá v kameni - 893447 - Kurort Oybin

Kurort Oybin