Počet položek: 0 0,- Kč

Za středověkou zříceninou hradu do Brumova

Cestou na Slovensko přes Vlárský průsmyk možná budete míjet valašské městečko Brumov-Bylnice. Původně to byly obce dvě, Brumov a Bylnice, úředně spojené v roce 1964 dohromady.

Na výběžku kopců nad městem ční to, co zbylo po původně pozdněrománském hradě, který dostal jméno Brumov. Zřícenina hradu je dominantou Brumova-Bylnice, jež není možné si nevšimnout. Snad jen tehdy, budete-li pozorně sledovat sledovat silnici před sebou a nezvednete hlavu od volantu, ho nezahlédnete.

Hrad Brumov střežíval cestu do Uher Vlárským průsmykem a chránil hranici před vpády cizáků. Máte-li rádi zříceniny, jeho návštěva stojí za to. Od roku 1995 se totiž datuje obnova hradu Brumov a ti, co se o ni zasloužili, udělali kus poctivé práce. Kromě toho zde byl provedený podrobný archeologický průzkum. V bývalých sklepních i nadzemních prostorech původního horního hradu můžete vidět expozici o historii hradu Brumov. Nudit se určitě nebudete.  Nebo se chcete raději podívat z věže do údolí na město a jeho okolí?

V současnosti láká
hrad Brumov nejen k návštěvě za historickými artefakty, ale také na kulturní akce, které se v jeho prostorech pořádají. A navíc, kdo chce, může na hradě Brumov uzavřít i manželství.

Návštěvní sezona hradu Brumov trvá od dubna do konce října. A vstupné je opravdu lidové, za 75 Kč uvidí hrad celá čtyřčlenná rodina. Parkovat můžete na nevelkém parkovišti v ulici Podzámčí pod hradem. Hned vedle najdete sociální zařízení, tedy WC. Což je  velká výhoda. Ne všude to mají takto zařízené. Pak už se vydáte ulicí Podzámčí mezi domky a po schodišti vzhůru na hrad. Od parkoviště je to asi čtvrthodina chůze. Komu dělají problémy schody, dostane se na hrad i bez nich, když bude pokračovat ulicí Podzámčí, která vede až hradní bráně. Je to ale delší trasa.

Až nebude vědět, kam vyrazit na rodinný výlet, zkuste navštívit Zlínský kraj a jeho pamětihodnosti. Hrad Brumov je jednou z nich.

 

Za středověkou zříceninou hradu do Brumova - 893497 - Hrad Brumov

Hrad Brumov

Za středověkou zříceninou hradu do Brumova - 893496 - Hrad Brumov

Hrad Brumov

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam